Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip directly to content

Tippek az alvási problémák ellen

 Mielőtt elaludna: nyugodjon meg
A hálószobában: Alvásra hangolva
Az ágyban: csak alvás
 

Alvási problémákkal küzd? Ezzel nincs egyedül! A társadalom számos tagjának jelent nehézséget az elalvás és az ébrenmaradás. Majdnem annyi embernek jelent ez problémát, mint ahány alvási tipp létezik. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és trükköket a pihentető alváshoz és a friss reggeli kezdéshez.

Mielőtt elaludna: nyugodjon meg

Egy nyugtató séta: Kényeztesse magát egy csendes és nyugodt esti sétával a friss levegőn. Így átgondolhatja a nap közben történteket és az aggodalmakat már nem viszi magával az ágyba.

A személyes rituálé: egy saját rituálé segíthet lenyugtatni a testet és a gondolatokat. Mindig ugyanazt a nyugtató eljárást alkalmazza! Foglaljon helyet a kedvenc székében, igyon egy pohár meleg tejet mézzel, vagy olvasson egy kellemes könyvet. Ha ezt, vagy ehhez hasonló rituálét naponta alkalmazza, akkor a szervezete hozzászokik ahhoz, hogy ilyenkor pihenni kell és mégjobban vágyik majd az alvásra.

Egy meleg fürdő: Egy hosszú nap után semmi nem használ annyira mint egy meleg fürdő. Ahhoz, hogy egy fürdő nyugtatóan hasson, a vízhőmérséklet ne legyen túl forró, a fürdőszoba pedig legyen elsötétíve. Ha szeretne, hallgathat közben kellemes zenét, vagy olvashat egy könyvet. Vegyen egy fürdőt mielőtt aludni készül, ezáltal a következő pszichológiai trükköt alkalmazza: a testhőmérséklet megemelkedik a fürdés közben, majd észrevehetően újra lecsökken: Pontosan ez történik mikor elalszunk.

Gyógynövényes alvássegítő készítmény: A gyógynövényes alvási készítményeknek alváselősegítő hatása van. A magas hatóanyagtartalmú macskagyökér kivonat (pl: Baldivian® Night ) már évtizedek alatt bebizonyította, hogy orvosolja az elalvási és az alvási zavarokat. A macskagyökér kivonat segít az elalvásban, a természetes alvási fázisok megőrzésével, ezáltal javítja az alvás minőségét.

A hálószobában: Alvásra hangolva

Nyugalom: A zaj nyugtalan alváshoz vezethet, vagy akár teljesen meg is akadályozhatja, hogy elaludjunk. Ennek oka a stressz hormonoknak, a kortizolnak és az adrenalinak a fokozott felszabadulása. Éppen ezért az tegye alvóhelyét a lehető legcsendesebb részre, illetve távolítsa el a felesleges zajforrásokat, mint például a ketyegő órákat.

Sötétség: A fény is zavarja az alvást, mert akadályozza az alvási hormon, a melatonin termelését. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb zavaró fényforrást távolsítsa el, és sötétítse el a hálószobát amennyire csak lehetséges.

Hőmérséklet: Az alvásnak nincsen optimális hőfoka – de mindenkinél van egy hőmérséklet, amiben kellemesen érzi magát, ez személyenként nagyon változó lehet. Sokan nyitott ablaknál alszanak, mások pedig csak akkor bújnak ágyba, ha a szoba kellemesen meleg. Mindkét esetben fontos a megfelelő oxigénellátás és az elegendő páratartalom. A legjobb, ha a hálószobát kiszellőztetjük alvás előtt.

Az ágyban: csak alvás

Alvás, semmi más, csak alvás: Az ágyat csak alvásra hasznájuk. Amikor olvasunk, TV-t nézünk, telefonálunk, vagy az eszünk az ágyban, összezavarjuk az agyunkat és a testünket is: Idővel tudat alatt az ágyat nem egy olyan területnekfogjuk tekinteni, ahol nyugalom van és aludhatunk.

 

Maradjon nyugodt

Az alvást nem szabad „munkának“, vagy „kötelezőnek“ tekinteni. Ha megértjük, hogy nem muszáj aludnunk, akkor nyugodtak és higgadtak leszünk. Ha nem akarunk aludni, akkor keljünk fel és fészkeljük be magunkat a kedvenc fotelünkbe egy könyvvel. Ez leveszi rólunk a nyomást – a kikapcsolódás jót tesz és segít elaludni.

blue