Skip to main content

Gyakran feltett kérdések

 • Átlagosan mennyi alvásra van szükségünk?

  Egy egészséges embernek körülbelül 7 óra alvásra van szüksége, de ez egyénenként változhat. Az alvásigényünk az életünk során mindig változik: az újszülötteknek napi 20 óra alvásra van szükségük, ezzel szemben a felnőttek 6-9 órát alszanak. Életünk második felében általában kevesebbet alszunk.

 • Egészséges az ebéd utáni alvás?

  Ha nincsenek alvászavarai, nyugodtan pihenhet ebédidőben. Másrészről alvászavarral küzdőknek nem javasolt a napközbeni rövid szundítás, mert az alvásnyomás aránytalan csökkenéséhez vezethet. Ha alacsonyabb az alvási nyomásunk, akkor az éjszakai alvás kevésbé mély és rövidebb lesz.

 • Igaz, hogy az éjfél előtti alvás a legegészségesebb?

  Nem feltétlenül! Az alvás az éjszaka első felében a legjobb. Testünk funkcióit számos hormon szabályozza, amik hatással vannak a napi/esti ritmusunkra is, és ezáltal az alvásunkra is. A kortizol, vagyis a stresszhormon különböző mennyiségben szabadul fel napközben és este. A kortizol szintje este a legalacsonyabb, illetve az éjszaka első óráiban, majd hajnali 2-4 felé megemelkedik, és legmagasabb pontját röviddel ébredés után éri el.1

 • A Baldivian Night gluténmentes?

  Igen, a Baldivian Night gluténmentes.

 • Milyen kölcsönhatások ismertek?

  Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről. A szintetikus nyugtatókkal történő egyidejű alkalmazáshoz orvosi diagnózis és orvosi felügyelet szükséges.

 • A macskagyökér azonnal hat?

  Mivel a hatása fokozatosan alakul ki, a macskagyökér nem alkalmas az idegesség okozta alvászavarok akut kezelésére.

  Az optimális hatás elérése érdekében 2-4 hétig tartó folyamatos alkalmazás javasolt. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 14 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 • Van-e mellékhatása a Baldivian Night-nak?

  Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Emésztőrendszeri tünetek (pl. hányinger, hasi görcsök) léphetnek fel a Baldivian Night bevétele után.

 • Mi a készítmény javasolt adagja?

  Ha az orvos másképp nem rendelkezik, akkor a készítmény javasolt adagja felnőtteknél, időseknél és 12 év feletti serdülőknél naponta 1 bevont tabletta lefekvés előtt fél-egy órával. Szükség esetén az este folyamán korábban is bevehető még egy adag. Ha a tünetek két héten túl fennállnak, forduljon orvoshoz!

 • A tabletta bevétele után reggel frissen ébredek?

  A Balvidian Night bevétele utáni reggel nem jelentkezik álmosságérzet.

1 Debono et al. Modified-Release Hydrocortisone to Provide Circadian Cortisol Profiles. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2009; 94(5):1548-1554