Skip to main content

Az Alvászavarok Következményei

Az alvászavarok és az életminőség

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Ez így is van rendjén, de sokaknak az éjszaka alvás helyett stresszt jelent. Álmatlanul forgolódnak, újrarázzák a párnát, bárányokat számolnak, de semmi nem segít. Ami a kívülállóknak talán semmiségnek tűnik, az egy alvászavarokkal küzdőnek hatalmas teher lehet. Az alvászavarok nem csak éjszaka okoznak szorongást és feszültséget, hanem a nappali életminőségre is hatással vannak. A legtöbb alvászavarban szenvedő nehezen teljesít egy álmatlan éjszaka után. Főként fejfájással, koncentrációhiánnyal, idegességgel, feszültséggel küzd, és gyakran fázik is.

Az alvászavar gyakori oka az orvos felkeresésének

Az alvászavarok kezelésére magas az igény az általános orvosi gyakorlatban. Habár a világ vitathatatlanul legnagyobb és legátfogóbb tanulmánya 2 az alvásról bizonyítja, hogy az alvászavar felismerése és kezelése gyakran nehéz. Az alvászavarok több mint 36%-át egyáltalán nem kezelik, 9% nem megfelelő tanácsokat kap, és 10% a potenciális kockázat miatt vitatott kezelést kap.

A növényi alapú készítmények segítenek az alvászavarok kezelésében

A nagy dózisú macskagyökér kivonatú tabletták (pl. Baldivian® Night) nyugtató hatással rendelkeznek és csökkentik az elalvásig eltelt időt. A macskagyökér hatóanyagai gyengéd és természetes módon befolyásolják az idegrendszert, anélkül, hogy megzavarnák a természetes alvási ritmust. A macskagyökeret évszázadok óta használják az alvászavarok kezelésére, kipróbált és vizsgált alvássegítő.  Ellentétben a kémiai hatóanyagot tartalmazó altatókkal, nem okoznak másnap fáradságot, így frissen és kipihenten ébredünk.

1 Vorona RD et al. Overweight and obese patients in a primary care population report less sleep than patients with a normal body mass index. Arch Intern Med 2005;165(1):25–30

2 Wittchen HU et al. NISAS-2000: The Nationwide Insomnia Screening and Awareness Study. Prevalence and interventions in primary care. Fortschritte der Medizin. Originalien 2001;119(1):9–19